ALL.U.RE | Engelen Feng Shui > Blog > Gezond & Vitaal > Vind de balans terug in december.

Vind de balans terug in december.


De astronomische winter begint op het noordelijk halfrond ergens rond 21 december en eindigt meestal op 21 maart. Maar volgens de oosterse vijf elementen theorie is november de eerste maand van de winter. Elke seizoen bevat 3 maanden, dit betekent dat december de tweede maand van de winter is (valt precies in het midden van het seizoen) en januari de laatste 3e maand.

Yin fase van het jaar.


Winter is de meest Yin tijd van het jaar. Op 21 december, de dag van winterwende, bereikt de Yin energie haar hoogtepunt/piek. Op dat moment schakelt de cyclus terug naar Yang energie, als de dagen weer beginnen te lengen.

Hoewel winter in essentie Yin is, een stille, rustige naar binnen gerichte energie, de drukte en commercie van de feestdagen dwingen ons om Yang te zijn. Zeer actief en juist naar buiten gericht. Heel onnatuurlijk eigenlijk, als je het zo bekijkt.

De winter is de fase van het Water element in de cyclus van vijf elementen. De meeste mensen hebben een hekel aan deze fase en beschouwen het als de minst favoriete. Ik hoor soms vrienden/klanten zeggen, dat ze helemaal geen zin in de lange donkere winter hebben. Dat ze het liefst als een beer in een warm hol weg willen kruipen voor een lange winterslaap, en dat ik ze pas in het voorjaar weer wakker mag maken.

Nou ja, ik ga je vertellen dat dit helemaal niet zo’n gek idee is! Alleen de motivatie klopt hier niet helemaal. Je hoeft de winter niet over te slaan, want het heeft ons veel goeds te bieden. Maar de behoefte aan rust en afzondering in de wintertijd, staat dicht bij onze natuurlijke bioritme.


Water Element.

De fase van het Water element is namelijk een tijd om je terug te trekken en naar binnen te gaan. Maar terugtrekking in dit geval betekent niet in slaapstand raken, maar juist tijd nemen om te contempleren, mediteren, evalueren. Een duik nemen in de diepste lagen van je zijn, tot aan de kern te komen.  

Het seizoen van Water is daarom een mooi moment om even bij jezelf stil te staan en reflecteren op je leven. Wat heb je gedaan, geleerd en ervaren in de afgelopen periode? Waar sta je nu, wat laat je los en wat is jouw visie voor de toekomst? Wat zijn jouw dromen?

Neem de tijd om te overwegen welke wens/droom jij nu als een zaadje zou willen planten, zodat het in de duisternis van de winter langzaam kan ontkiemen. Dat gaat straks groeien en levert een prachtige ‘plant’ op, waar je later de vruchten van kunt plukken.

Misschien ben je op zoek naar meer liefde en verbinding of een baan die beter bij je past. Als je daar de komende winterdagen/avonden, op reflecteert en/of mediteert, breng je focus en nieuwe energie in je wensen. Dan gaan ze ‘groeien’.


Tijd voor bezinning.

Ga niet tegen de natuurlijke flow van de waterfase in, maar bedenk hoe je er het beste gebruik van kunt maken. Laat je niet te veel afleiden door de drukte van de decembermaand. De commercie van de feestdagen, die veel drukte (Yang energie) en stress veroorzaakt, kan ons flink in de war brengen en onze natuurlijke bioritme verstoren.

Integendeel, ervaar de diepe verstilling van de winter om nieuwe inzichten te verkrijgen. Mis dat moment niet! Zoek (als het maar heel even is) de rust in jezelf, zodat je jouw innerlijke stem kunt horen, want deze zal je de juiste richting wijzen, de richting van jouw (levens)pad.   

Misschien gek wat ik nu ga zeggen, maar wat als we dit allemaal zo zelf hebben bedacht? We houden ons speciaal druk bezig om de confrontatie met onszelf te vermijden. We willen de waterfase niet in, uit angst om de waarheid over onszelf te ontdekken. Want dan moeten we wel in actie komen, verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven en een aantal dingen veranderen. Dat vraagt moed.

Maar aan de andere kant, we zijn op een punt in onze evolutie gekomen, waar we nu echt snappen dat onze externe wereld slechts een weerspiegeling is van onze interne wereld. Als je positieve resultaten aan de buitenkant verwacht, moet je eerst het binnenwerk doen. En als we dat doen, dan zal onze buitenwereld een veel mooier beeld van onszelf weerspiegelen.

Het is dus best de moeite waard om angst te overwinnen en het Yin aspect van jezelf te onderzoeken. Zo kom je in balans. 

Bedenk hoe je van de Yin fase van het jaar het beste gebruik wilt maken. Hoe je de komende feestdagen meningvol en heilig kunt invullen.

Zelfs de kleinste dingen kunnen al helpen:

 • neem tijd om te bidden, mediteren of stil te zitten, zelfs als het maar 5 minuten per dag is
 • slaap voldoende
 • voed je geest en lichaam met lekker en gezond eten, zachte muziek, heerlijke aroma’s
 • plan bewust rustmomenten
 • neem de tijd om iets creatiefs te doen
 • ga even 10 minuutjes buiten lopen en drink daarna een kop warme kruidenthee
 • ga rustig een inspirerend boek lezen op de bank
 • start een dag- of dromenboekje, schrijf al je gevoelens en bedenkingen op
 • wees dankbaar voor wat je hebt
 • creëer nieuwe tradities – je hoeft niets, alles mag en is slechts een keuze
 • volg je intuïtie
 • sta even stil bij de vragen – wie ben ik? wat wil ik?
 • blijf jezelf onder alle omstandigheden

Door bewust de Yin fase van het jaar in te gaan, zorg je ervoor dat je lichaam en geest zich kunnen herstellen en vernieuwen. En zit er iets diep in je verborgen dat uit de slaapstand wil komen, dan geef je het nu de kans om naar de oppervlakte te komen en zichtbaar te worden.   

Volg het natuurlijke ritme van de seizoenen om je leven in balans te houden.

Ik wens je heel veel mooie bezinningsvolle dagen in het komende seizoen!

LOVE, WENA

© 2015 Wena Brussaard, ALLURE | Angel Feng Shui.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie, met een werkende link naar genoemde website opneemt: “Door Wena Brussaard van ALLURE | Angel Feng Shui, www.engelenfengshui.nl“.

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.